BioNTech: 3'üncü doz gerekecek / FDA-CDC: Takviyeye gerek yok

Pfizer/BioNTech şirketleri geliştirdikleri Kovid-19 aşısının Delta varyantının hızla yayılmasıyla beraber etkisinin düştüğünü belirterek 3'üncü doz için FDA ve EMA'ya başvuracağını duyurdu. Başvuru öncesi ABD kurumları FDA ve CDC ortak açıklama yaparak, 'tamamen aşılananların takviye doza ihtiyacı olmadığını' belirtti

Haber Giriş : 10 Temmuz 2021 08:10, Son Güncelleme : 10 Temmuz 2021 08:11
BioNTech: 3'üncü doz gerekecek / FDA-CDC: Takviyeye gerek yok

Yeni tip koronavirüsün endişe veren ve ilk kez Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantına karşı 3'üncü doz aşı uygulaması bir süredir dünyanın gündeminde. ABD ilaç firması Pfizer'ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısının 3'ünücü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Avrupa İlaç Dairesi'ne (EMA) başvuru yapacağı açıklandı. Başvuru öncesi FDA ve CDC'den ortak açıklama geldi. Kurumlar açıklamalarında "Kovid-19'a karşı tam aşılananların takviye doza ihtiyacı yok. Eğer bilim, ek doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse, her zaman takviye dozlar için hazırız" ifadelerine yer verdi. Ortak açıklamada, tamamen aşılanmış kişilerin, Delta varyantı da dahil koronavirüse karşı korunduğu, aşı olmayan insanların risk altında olduğu belirtildi.

'Etkisi azalıyor'

Pfizer ve BioNTech yaptıkları ortak açıklamada ise kapsamlı bir aşılamanın yapıldığı İsrail'den gelen verilerin aşının enfeksiyon ve semptomatik Kovid-19'a karşı koruma etkisini ikinci dozdan yaklaşık 6 ay sonra azaldığını gösterdiğini duyurdu. Geçen günlerde İsrail Sağlık Bakanlığı, Delta varyantının etkisiyle Pfizer/BioNTech'in Kovid-19 aşısının 6 Haziran'dan bu yana enfeksiyondan koruma oranının yüzde 64'e gerilediğini kaydetmişti.

İki şirket açıklamasında, elde edilen verilerin 2'nci doz aşılamadan 6 ila 12 ay sonra büyük olasılıkla 3'üncü doz aşının gerekliliğine işaret ettiği belirtildi. 3'üncü doz aşılama ile ilgili devam eden bir araştırma olduğunu ve bu araştırmada "cesaret verici veriler" gözlemlediklerini kaydeden Pfizer/BioNTech, söz konusu araştırmanın sonuçlarının kısa zaman içinde bir bilim dergisinde yayımlanacağını da aktardı. Açıklamada, 3'üncü dozun şimdiye kadar Delta da dahil test edilen tüm koronavirüs varyantlarına karşı en yüksek koruma etkisini sürdürdüğü ve 3'üncü doz BioNTech aşısından sonra vücuttaki antikor miktarının 5 ila 10 kat fazla arttığı da kaydedildi. BioNTech ve Pfizer, gelecek haftalarda ABD İlaç Dairesi (FDA), Avrupa İlaç Dairesi (EMA) ve diğer ilgili kurumlara 3'üncü doz izni almak için başvuruda bulunacaklarını da duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber